Recept na dýňové latté

Recept na dýňové latté

Suroviny
Dýňové pyré ((viz recept níže)) 80 g
med 2 lžíce
mletá skořice 1/2 lžičky
mletý zázvor (sušený ) 1/2 lžičky
kardamom (mletý ) 1 špetka
mléko 300 ml
espresso (nebo 120 ml silné kávy) 4 ks

Postup přípravy
Dýňové pyré protlačte jemným sítem, aby později nebyly v kávě kousky dýně. Do medu zamíchejte koření. Obojí rovnoměrně rozdělte do sklenic.
V napěňovači mléka napěňte mléko, nebo ho zahřívejte v hrnci a přitom šlehejte metlou do pěny, ale pozor, ať se mléko nevaří. Napěněné mléko rozlijte na pyré.
Do každé sklenice vlijte opatrně espresso. Čím pomaleji ho nalijete, tím spíše zůstanou jednotlivé vrstvy neporušené.

 Dýňové pyré

500 g oloupané dýně  nejlépe hokaido nakrájíme na kostičky a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
Dýni pečeme při 170–180 °C cca 80 minut.
Necháme vychladnout, dýni potom rozmixujeme na hladké pyré.